![Illustrasjonsbilde inspirert av Trolljegeren]()
I starten av livet var det forholdsvis enkelt å skaffe seg venner. Langvarige og fruktbare vennskap ble skapt på grunnlag av klinkekuler og pokemonkort. Personlig ga jeg bort halvparten av klinkekulene mine for å bli venn med den tredje kuleste gutten på skolen. Det var en liten pris å betale for et fint vennskap.
Du har kanskje merket at de samme teknikkene ikke er like effektive i dag. Om du drar til en ny by for å studere, hjelper det dessverre sjeldent å ha med en koffert full av klinkekuler eller pokemonkort. Folk lar seg ikke lenger lokke av en Raichu i glins. I stedet må du by på noe langt mer ekte og farlig: deg sjæl
.
Les også: Slik er det å studere på Høyskolen Kristiania i Bergen.
Det er nok til å avskrekke selv de tøffeste av oss. Selv i den urbane, (halv)millionbyen Oslo er det mange som synes det er vanskelig å få seg nye venner. Kanskje tenker man at alle andre har fått de vennene de trenger. At alle går rundt og er vennemett. Det stemmer ikke. Du trenger ikke å gang på gang trekke i smell-bong-bongen fra begge sider.
Jeg skal ikke påberope meg å være noen ekspert på venner. (Om du er med i “Vil Du Bli Millionær” og får spørsmål om vennskap, og må ringe en venn, ikke ring meg). Likevel har jeg de siste timene opparbeidet meg en viss ekspertise ved å saumfare internett etter gode råd og tips. Det viser seg at å skaffe seg venner er like enkelt som å lage en sang: det kan kokes ned til tre enkle steg.
Les også: Fra barnedrøm til Høyskolen Kristiania
![Illustrasjonsbilde av "Vil du Bli millionær"]()
STEG 1 – MØT FOLK
Du må opp av saccosekken, legge fra deg walkmanen, dra på deg de feteste blinkeskoene dine og moonwalke deg til et sted hvor du kan treffe andre mennesker.
Heldigvis er det mange av dem. Selv for raringer som deg, som omgår deg med merkelig mange 90-talls-artefakter. På Høyskolen Kristiania ligger forholdene til rette for nye vennskap. Alt du trenger å gjøre er å dyppe tærne nedi vennevannet og håpe på at noen biter på.
Et godt sted å starte er å sjekke ut studentunionen. De organiserer blant annet fotball-lag, håndball-lag, yogasamlinger, fadderuke og turer til HEMSEDAL med andre studenter.
Det er også lurt å se etter andre ting som ikke er i regi av skolen. Dra på sjakk-kurs. Meld deg inn i turistforeningen. Organiser en Bayblade-turnering. Her er det bare å velge og vrake fra vennemenyen. Det viktigste er uansett at du møter – hva da? Andre mennesker.
Om du virkelig er rådvill – hør med kvinneguiden!
Kvinneguiden er ikke bare en guide av kvinner. Det er et allvitende orakel som kan hjelpe deg med hva som helst. Ofte kan det være lurt å forhøre seg med dem når du står fremfor en utfordring, slik jeg har gjort her:
![Skjermdump fra en blogg på Kvinneguiden]()
Det var dessverre ikke kun positive tilbakemeldinger på posten. Noen gikk så langt som å si at jeg ikke var riktig navla, noe jeg tror er veldig fornærmende. Tanken slo meg at jeg kanskje bare hadde gjort en stor flause. Men så tikket det en melding inn i innboksen:
![Skjermdump fra en bruker på Kvinneguiden som tar kontakt]()
Så enkelt er det, folkens.
Et par ekstra tips som gir deg store fordeler på vennejakta:
-
Skaff deg gips på armen
Folk vil i hopetall åle seg til deg for å kunne skrive artige meldinger med tusj på gipsen din. Grip muligheten til å slå av en prat.
-
Alltid gå med armene fulle av bøker og løse papirer.
Deretter går du rundt alle hjørnene du finner helt til du krasjer i noen. Det er som de sier: Å plukke opp dokumenter på villspor med en fremmed er den sikreste veien til et nytt vennskap.
STEG 2 – SNAKK MED FOLK
Det hjelper dessverre ikke bare å se på andre mennesker. Du må kommunisere med dem også. Her er det mange som faller av. Det er det liten grunn til. Flesteparten av gangene er det nemlig vennligsinnede ord, og ikke edderkopper, som kommer ut av motpartens munn hvis man inviterer til en samtale.
Les også: Datingkongen vender tilbake
![Illustrasjon av to mennesker som hilser, hvor den ene spyr ut edderkopper]()
Men hva skal jeg si?
Ironisk nok synes de fleste det er vanskeligere å snakke om ingenting med fremmede enn å legge ut om sine største problemer i en deep-talk med samme fremmed på fest.
Mange får eksem inni seg av tanken på small-talk, livredd fordi en samtale med fremmede kan føles kunstig og anstrengt. Denne unaturlige første samtalen er en brannmur du må igjennom om du skal få deg venner.
Da kan det være lurt å lade munnrevolveren med noen killer-lines på forhånd. På internett fant jeg mange forskjellige forslag til hvordan man kan starte en samtale, og dermed tenne gnisten til et langvarig vennskap:
![Samling av icebreakers fra nettsiden WikiHow, som du kan bruke for å få deg venner]()
OBS: Det er her viktig å se an situasjonen for å se hvilke icebreakere som passer seg. Selv brant jeg meg kraftig da jeg prøvde ut tipsene for å knytte bånd med «Carefree» fra Kvinneguiden.
![Skjermdump av samtale med "Carefree" fra kvinneguiden]()
Jeg har ennå ikke fått svar, dessverre. Det ble rett og slett for mye av det gode, tror jeg. Det viser seg at det går an å bli for god i small-talk.
STEG 3 – REPEAT
Etter man har brutt isen og pratet med noen, merker man fort om det er grobunn for et lengre vennskap der. Noen ganger klikker bare tannhjulene sammen og samtalen går som et velsmurt maskineri. Skjer dette – ikke nøl med å ta initiativ til å møtes flere ganger.
Men som med all jakt risikerer man å komme tomhendt hjem etter å ha vært på vennejakt. Noen ganger er det bare ikke ment to be, slik tilfellet var mellom meg og «Carefree». Det funket bare ikke. Jeg tror vi var for ulike.
Likevel trenger du ikke deppe om du ikke har fått deg en ny sjelevenn de første to-tre forsøkene. Som ny student i en ny by kan du være sikker på at det er mange der ute som er i samme situasjonen som deg.
De tre stegene høres kanskje i overkant enkle og banale ut. Men det enkle og banale er jo som kjent det beste, skal vi tro Rema 1000. Og det skal vi jo.
For å la Alexander Rybak oppsummere med sine egne ord, hvordan man får seg venner:
![Illustrasjon av Aleksander Rybak som oppsummerer teksten]()
![Bilde av instagram ikon med teksten @hkristiania]()
The post Ny by: Hvordan være vennejeger appeared first on Høyskolen Kristiania.