Er du en av de som faktisk likte å ha tentamen i norsk på videregående? For da kunne du sitte i seks timer og bare… skrive? Jeg var sånn. Derfor fikk jeg meg jobb i lokalavisa i hjembyen min. Det var både utfordrende og moro, men det var liksom noe som ikke stemte.
Så merkelig… Jeg som er så glad i å skrive, liker egentlig ikke så godt å være journalist? Ryker drømmen om å leve av skriverier nå? Jeg var mildt sagt bekymret.
Jakten på tekst-studiet
Så jeg begynte å lete etter andre måter jeg kunne skrive på. Manusforfatter! Hva med det?

Hva er egentlig greeeia med Earl Grey-te?
Må man bli enten komiker eller skrive reklame etter å ha gått tekst-studiet da?
Vel, jeg er jo egentlig ikke så veldig glad i å skrive manus heller. For all del, jeg setter enormt stor pris på filmer med godt manus, men skrive dem selv? Æh, ellers takk.
Låtskriving da? Jeg har jo alltid drevet med musikk, og liker både å synge og å spille instrumenter! Men er jeg der at jeg vil leve av å skrive musikk? Egentlig ikke.
For et håpløst opplegg. Kan man ikke bare studere tekst liksom? Uten noe mer om og men? Jeg googlet det.
Sånn fant jeg tekstlinja. Jeg googla enda mer og fant ut at flere av landets største komikere hadde gått her. Og jeg fant ut at Westerdals ofte blir omtalt som «reklameskolen». Så kom jeg på at en westerdals-student jeg bodde i kollektiv med en gang hadde nevnt at jeg kanskje kunne passet inn på tekst.
Må man bli enten komiker eller skrive reklame etter å ha gått tekst-studiet? Nei, heldigvis ikke. Jeg er nemlig verken verdens morsomte eller veldig glad i reklame.
Det jeg er glad i er å skrive uten å tenke så mye. Jeg er glad i bøker, eller fantastiske artikler på nettaviser. Jeg elsker å høre på podcast og se dokumentarserier om true crime. Dessuten har jeg det siste året funnet ut at jeg er kjempeglad i dikt! Det hadde jeg ikke trodd. Jeg er ganske glad i å tegne, og å leke meg i photoshop, men jeg er på langt nær noen markedskommunikasjon-ekspert, grafiker eller art director. Derfor er tekst perfekt for meg.
Rom for humor, og rom for alvor
På én eksamen på tekstlinja lagde en klassekamerat og jeg et gameshow om clickbait-overskrifter. Det morsomste jeg har gjort som eksamen til nå er kanskje å utgi min egen lille diktsamling som e-bok. Likevel står også kampanjen vi gjorde om plast i havet, i samarbeid med WWF, høyt hos meg.

Rom for både humor og alvor.
På tekst har vi besøk av forfattere, Instagram-poeter, reklamebyråer og bedrifter. Foreleserne våre er helt gærne, morsomme, faglig sterke og har verdifull erfaring fra bransjen. I tillegg blir vi alltid oppfordret til å teste ut alle de rare og sprø idéene våre. Det er rom for både humor og alvor. Tekst-studiet har fått meg til å tro at for eksempel en bokutgivelse kan være mulig for meg å få til. Før trodde jeg at forfattere bare VAR. At man ikke kunne BLI forfatter, liksom. Tekst-studiet har gjort så jeg føler at veien til mål er litt kortere for hver dag.
Hvem passer tekst og skribent-linja for?
Tekst og skribent-linja passer for deg som liker å holde mulighetene åpne. For deg som ikke helt vet hvorfor, men du elsker bare tekst, kommunikasjon og medier litt sånn generelt. Du liker å drive med litt av alt. Litt reklame, litt poesi, litt kronikk. Du er glad i å høre på Radioresepsjonen, men er kanskje ikke helt der at du skal lede Dax18.

Noen ting lar seg ikke kombinere. På tekst-linja lærer vi om, og diskuterer (u)viktigheten av seer-kontrakten. Kan man tulle med dagsnytt18?
Tekst passer for deg som liker å skrive. Liker å lese. Liker å høre på radio og podcast. For deg som har ganske mange meninger om hvorfor en serie var bra eller dårlig. For deg som har en trang til å skrive en hel bok. Eller et lite dikt. Eller for deg som er hysterisk morsom, og trenger å få utløp for det. Tekst passer for deg.
Søk Høyskolen Kristiania her.
The post Bør du søke tekst og skribent-studiet? appeared first on Høyskolen Kristiania.