Innlegget Slik ble «Et dukkehus» til dukket først opp på Høyskolen Kristiania.
Slik ble «Et dukkehus» til
Norges Yrkesakademi er nå Fagskolen Kristiania
1. november 2018 fusjonerer Norges Yrkesakademi med Fagskolen Kristiania. Porteføljen med nettstudier innen helse og oppvekst samt økonomi, administrasjon, IT og markedsføring vil videreføres under navnet Fagskolen Kristiania. Dette blir et attraktivt supplement til de stedbaserte fagskolestudiene innen design, kommunikasjon og teknologi som Fagskolen Kristiania allerede tilbyr.
– Det er for tiden et stort fokus på at samfunnet har behov for fagskolekompetanse. Vi er derfor veldig fornøyde med at vi nå kan utvide med flere nye fagområder og satsing på nettstudier, sier rektor Annelise Kiønig.
Les mer om Fagskolen Kristiania her
- Se våre fagskolestudier på nett
- Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt på tlf +47 46 44 07 00
Innlegget Norges Yrkesakademi er nå Fagskolen Kristiania dukket først opp på Høyskolen Kristiania.
Er akupunktur et alternativ i behandlingen av senskader etter brystkreftbehandling?
Innlegget Er akupunktur et alternativ i behandlingen av senskader etter brystkreftbehandling? dukket først opp på Høyskolen Kristiania.
Forskning viser at muskler har hukommelse
Innlegget Forskning viser at muskler har hukommelse dukket først opp på Høyskolen Kristiania.
Verdens mest intime standup
Innlegget Verdens mest intime standup dukket først opp på Høyskolen Kristiania.
Møt de nye studentbloggerne!
Vida Emilie Larsson
- 23 år
- Studerer kreativ markedskommunikasjon
Om jeg skulle beskrevet meg selv med tre ord, ville jeg sagt genuin og menneskelig.
Det var to ord, for ikke alle gode ting må være tre! Jeg er ei jente som gliser masse, er 23 år og går mitt andre studieår her på huset. Høsten er helt magisk, på lik linje som meg og mine to sider, for de har gitt meg plass i årets markedsteam!
Som person bruker jeg mest tid på det som gir meg verdi, ellers blir jeg veldig rastløs. Derfor kan du finne meg på trening, kurs, billige kafébarer, yogatimer, og aller helst på reisefot. Skal likevel ikke legge skjul på at jeg bruker en rimelig mengde tid på mat, søvn, pendling og instagræmz. Sistnevnte passer fint, for som i fjor skal jeg ha det gøy med HK’s sosiale medier, i tillegg til å skrive her på bloggen.
Gaute Berg Næss
- 22 år
- Studerer digital innholdsproduksjon
Jeg vlogger for markedsteamet her på Høyskolen Kristiania og skal vise folket hvordan livet her på HK er. For det meste skal jeg være foran kameraet. Jeg studerer digital innholdsproduksjon her på skolen, og mye av fritiden min går til å lage forskjellig innhold til egne sosiale medie-prosjekter (sjekk gjerne ut hehe).
Jeg har tidligere studert journalistikk, men har nå forflyttet meg til hovedstaden, noe jeg elsker så langt. Jeg er nemlig en meget sosial fyr, og liker å ha mye å gjøre.
Steffen Lundberg
- 20 år
- Studerer reklame og merkekommunikasjon
Ingunn Klævahaugen
- 22 år
- Studerer journalistikk
Jeg er redaktør for studentbloggen og skal også produsere innhold her. Jeg er så ”heldig” at jeg kommer fra byen med verdens høyeste trehus, nemlig Brumunddal. For et par år siden flyttet jeg til Oslo for å studere journalistikk og trives veldig godt med det. I tillegg til studier og jobb liker jeg å lese bøker, se filmer og bruke alle pengene mine på ting jeg egentlig ikke trenger.
Jeg gleder meg til å være en del av studentbloggerne!
Maren Olava Ask Hütt
- 21 år
- Studerer tekst og skribent
Maren her! Herlighet, så godt å være tilbake igjen! I fjor introduserte jeg meg selv med en historie om da katten min ble spist levende, og nå klarer jeg ikke å komme på en historie som er kårni nok til å overgå den.
Jeg heter fremdeles Maren Olava, og er fremdeles ikke i slekt med artisten Ingrid Olava (tror jeg). På fritiden ser jeg på reality-tv og er med i studentradioen. På anti-fritiden går jeg på tekst og skribent-linja og har tre deltidsjobber. For øyeblikket har jeg 93 kroner på kortet, 12 kroner i lomma og én krone på hodet ;0)
Siden sist har det ikke skjedd helt sykt mye. Én ting har likevel forandret seg. I fjor startet jeg jo som innholdsprodusent for studentbloggen her, men det skal jeg ikke være lenger. Frykt ikke! Jeg skal fremdeles blogge, men samtidig skal jeg styre litt mer på sosiale medier! Det blir gruli stas.
Joakim Ljønes
- 21 år
- Studerer tekst og skribent
ASL spør du?
Veldig rart å spørre om det. Vi er ikke på Chatroulette nå, vennen min. Vi er på Høyskolen Kristiania sin studentblogg.
Men siden du likevel spør, kan jeg gi deg noen svar.
Age: 21
Sex: Ja takk mann
Language: Norsk (bokmål)
Nå som internettformalitetene er over, kan jeg fortelle at jeg nå er inne i mitt andre år som student på tekst og skribent.
Jeg kommer til å skrive noen mer eller mindre velvalgte ord her på bloggen i år. Med bakgrunnen min fra en liten bygd i Bodø vil jeg bjuda på med mine perspektiver på studenthverdagen i Oslo. Det blir gøy, hæ? Bare meg, deg og noen perspektiver. Det kommer til å bli utrolig koselig, hva? Jeg gleder meg masse.
Tina Veronika Odberg Markeseth
- 23 år
- studerer tekst og skribent
Jeg er Tina, og en del av dere har kanskje sett meg på studentbloggen tidligere. Som innholdsprodusent blogger jeg på studentbloggen til Høyskolen Kristiania, og vil dukke opp på videoer og sosiale medier en gang i blant. Jeg er 23 år gammel og går andre året på tekst og skribent. Jeg gleder meg masse til å produsere spennende innhold!
Sigrid Hegge Eriksen
- 20 år
- Studerer journalistikk
Hei! Jeg er Sigrid, ei trønderjente som flyttet til byen nå i høst, for å gå journalistikk på HK. Utenom at jeg er veldig glad i å trene, klatre og stå på ski i bratte fjell, så elsker jeg reising, god mat (og god drikke..), søte kafeer og bra humor. Her på bloggen skal jeg utfolde (eller var det utfordre) meg i min nye lidenskap, nemlig blogging. Gleder meg!
Victor Falck-Næss
- 19 år
- Studerer spilldesign
Innlegget Møt de nye studentbloggerne! dukket først opp på Høyskolen Kristiania.
Halloweenkostymer i siste liten
- SKREVET I SAMARBEID MED JOAKIM LJØNES
Er du invitert til halloween-fest i helga, men er helt rådvill når det kommer til kostymevalg? Er du redd for å ikke bli skummel nok? Frykt ikke! (Det er det de andre på festen som skal). Her er ni tips til last-minute halloweenkostymer du kan mekke i hop med ting du har hjemme. På den måten sikrer du deg at du fremdeles blir festens midtpunkt.
inSecurity
Hva er det eneste som er verre enn Security på fest? Insecurity! Kostymet er enkelt. Klipp ut bokstavene og fest dem med sikkerhetsnål på ryggen. Alle er livredde for å fremstå usikre. De kommer til å løpe fra deg i frykt.
Du trenger:
- En svart overdel
- Papir
- Saks
- Teip
Skummel-o-meter: 6/10
Lol-o-meter:8/10
Spøkelse
Spøkelset er tilbake for alvor! I år kan du gå tilbake til røttene og kle deg i det originale spøkelse-kostymet. Det er retro, enkelt og ikke minst – utrolig skummelt (med mindre vennene dine er Andreas Wahl.) Om du vil, kan du alliere deg med en i Lilli Bendriss-kostyme som kan jage deg rundt i festlokalet hele kvelden. Moro i timesvis for hele familien.
Du trenger:
- Laken
- Saks
Skummel-o-meter: 10/10
Lol-o-meter: 10/10 (Hvis du har riktige venner)
VitaePro-maskoten
I år kan du velge å kle deg ut som dette pseudo-vitenskapelige kosttilskuddet. Og pseudovitenskap er jo som kjent veldig skummelt (spesielt om vennene dine er Andreas Wahl.) Hvorvidt VitaePro fungerer er ikke sikkert, men som kostyme har det dokumentert god effekt på stemninga.
Du trenger:
- Hvit t-skjorte
- Hvit shorts
- Et skilt med “Send HELSE til 2007”
Skummel-o-meter: 5/10
Lol-o-meter: 6/10
Gutten fra IT
Vi har ikke sett filmen IT, men vi har sett coveret og det er fader meg skummelt. Kle deg ut som gutten på coveret.
Du trenger:
- Gul regnjakke
- Rød ballong (Tips: ta turen innom Peppes Pizza)
Skummel-o-meter: 8/10
Lol-o-meter: 1/10
Gutten fra IT
Hvis du også leste feil på forrige punkt, er dette punktet for deg. Kle deg ut som en typisk tech-nerd.
Du trenger:
- Lue
- Fanta (plasseres i baklomma)
Skummel-o-meter: 2/10
Lol-o-meter: 8/10
Banket opp
Litt voldsomt, men effektivt kostyme. Det hele kan være fikset på kort tid, så lenge du har litt fargerik sminke. Det skumle med dette kostymet, er at folk blir oppriktig bekymret. Vær nøye på å si at det er fake (med mindre det ikke er det, da må du si at det er ekte (og be om hjelp)).
Du trenger:
- Sminke
Skummel-o-meter: 4/10 (10/10 hvis du er banket opp på ekte)
Lol-o-meter: 1/10
Deg selv klokken 02:00
Gå i forkledning som en full versjon av deg selv! Kom på festen med ferdigkrøllete klær og matrester på slipset. På forhånd har du kjøpt en kebab du kan bære rundt på. Denne løsninga er kanskje ikke så skummel eller morsom, men den er utrolig praktisk. Utover kvelden vil folk bare gå utifra at du fremdeles er i forkledning. Helt til slutt kan du spise opp kebaben som nattmat. Kvelden er komplett.
Du trenger:
- En halvspist babb
Skummel-o-meter: 3/10
Lol-o-meter: 6/10
Kle deg opp på innsiden
Hvem har sagt at utkledning er forbeholdt utsiden av kroppen? Det er det ikke, og i år kan du kle deg ut på innsiden. Vennene dine vil reagere med skrekk og vantro når de merker at du har helt byttet personlighet. Her er det bare fantasien som setter grenser.
Du trenger:
- Over gjennomsnittet skuespiller-evner
Skummel-o-meter: 10/10
Lol-o-meter: 4/10
Den Usynlige Personen
Hjelp! Hvem er denne usynlige personen? Det er det alle på festen vil lure på. Lite vet de at det er bare deg. Du er nemlig hjemme og gjør det du egentlig hadde lyst til: se på gamle episoder av “Alle elsker Raymond”. Allier deg gjerne med noen på festen som kan snakke med lufta hele kvelden.
Du trenger:
- En pose Salt n´ Vinegar-chips
- Gamle episoder av “Alle elsker Raymond”
Skummel-o-meter: 8/10
Lol-o-meter: 10/10 (Alle elsker Raymond er en hysterisk serie)

Hva er det?
Innlegget Halloweenkostymer i siste liten dukket først opp på Høyskolen Kristiania.
Hvor stor suksess har salgstrening?
Innlegget Hvor stor suksess har salgstrening? dukket først opp på Høyskolen Kristiania.
Se hvem som har vært på besøk!
For ett års tid siden skrev jeg et innlegg om hvor bransjenær Høyskolen Kristiania er, og skolen fortsetter å imponere. I forbindelse med verdensdagen for psykisk helse arrangerte skolen samtaler, foredrag og treninger med noen av de mest aktuelle profilene i dag. Etter den ukeslange markeringen har flere av landets største kjendiser vært på besøk.
Hva er raushet for deg?
Det var spørsmålet vi stilte de fine menneskene som besøkte oss under uka med verdensdagen for psykisk helse. Først ut var Morten Hegseth og Gisle Agledahl, som snakket om å være raus på sosiale medier.
Etter besøket av Hegseth og Agledahl kom psykolog Peder Kjøs, kjent fra blant annet NRK-serien «Jeg mot meg». Kjøs snakket om å være raus mot seg selv.
Dagen etter var temaet å være raus mot kroppen sin, og da fikk vi besøk av kanskje den største treningsprofilen akkurat nå – Jørgine Vasstrand, bedre kjent som Funkygine. Funkygine holdt treningsøkter for studentene, i tillegg til å ha en Q&A. Else Kåss Furuseth var også innom for å snakke om sin nye tv-serie «Else om: selvmord».
I Bergen fikk studentene besøk av Trond Haukedal og Kristin Gjelsvik. Peder Kjøs tok også turen over fjellet.
Det å få være tett på mennesker som har egne erfaringer og som er eksperter på sine felt gjør virkelig inntrykk, og inspirerer i hvert fall meg veldig.
Personlig humor med Sigrid på besøk
Jeg rakk så vidt å ha kommet meg over starstruckheten (hvis det er et ord) fra psykisk helse-uka, da westerdals-veteran og humordronning Sigrid Bonde Tusvik kom på besøk.
Høyskolen har nemlig noe vi kaller «Westerdals Talks»: Humor, hvor vår egen humorforsker Kai Schwind inviterer komikere og humorprofiler til samtaler rundt det å drive med humor. Tema for besøket av Tusvik var personlig humor. «Hvor personlig kan humor være?» var spørsmålet Sigrid og Kai diskuterte.
Sigrid konkluderte med at man kan snakke om alt, og at det er lite som kan kategoriseres som for drøyt.
Fra Westerdals til Hollywood
Av og til føles det litt håpløst å sitte som student. Går det virkelig an å gjøre suksess i dag? Hva skal til? Det kan to tidligere westerdøler fortelle oss.
For det er faktisk ikke så mange år siden Håkon Bast Mossige og Espen P. A. Lervaag gikk ut av tekst- og skribentstudiet på Westerdals, og leverte en tv-serie som avsluttende eksamen. Etterhvert begynte ballen å rulle, og sånn ble tv-serien Maniac til. Det er kanskje her man skriver «og resten er historie»? Det er i hvert fall litt av et eventyr hvordan Maniac nå er en av de mest sette seriene på strømmetjenesten Netflix.
Å høre historien til Mossige og P. A. Lervaag er skikkelig inspirerende. Særlig for en tekststudent som meg selv.
Bård Tufte Johansens karriere
Når jeg trodde det ikke kunne bli bedre, finner jeg ut på Westedals sin instagram at en av de aller morsomste jeg vet om skal holde lunsjforedrag i auditioret på Vulkan. Som stor fan av Nytt på nytt, var det utrolig stas å høre Bård Tufte Johansen fortelle om sin karriere, helt fra drøye og oppsiktsvekkende sketsjer som utfordret hele det norske folks syn på humor, og fram til programlederrollen i Nytt på nytt.
I tillegg svarte Tufte Johansen gladelig på spørsmål fra oss studentene, og vil fikk blant annet høre hans tanker om hva man kan tulle med i dag, sammenlignet med før. Hvordan kan man drive med humor når «alle» blir krenket? Foredraget vekket i hvert fall noen tanker hos meg, og helt sikkert hos alle andre i salen også.
Det jeg liker aller best med å være student her
Altså.. Where do I begin?
Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: Høyskolen Kristiania er i en egen klasse når det kommer til relevante og aktuelle besøk. Helt ærlig er nok kanskje akkurat dette noe av det jeg liker aller best med å være student her. Det å kunne møte noen av de fremste i sine bransjer og stille spørsmål direkte til kilden har for min del en helt uvurderlig verdi.
/Maren
Innlegget Se hvem som har vært på besøk! dukket først opp på Høyskolen Kristiania.
Marie Ulven fra «låtskriving og produksjon» vant Årets Urørt!
Innlegget Marie Ulven fra «låtskriving og produksjon» vant Årets Urørt! dukket først opp på Høyskolen Kristiania.
Gjør mørketiden litt lysere
Dagene har blitt kortere, kveldene mørkere og livsgnisten kanskje ørlite grann svakere. Men mørketiden trenger ikke å være så verst. Her er mine beste tips til hyggelige høstaktiviteter.
Nyt den friske høstluften
Med eksamen rett rundt hjørnet går mange en stressende periode i møte. Klarne hodet med en spasertur i en av byens oransjerøde lunger før grenene ser seg nødt til å slippe taket i løvet og la vinteren melde sin ankomst. Ingenting virker mer oppkvikkende for et eksamenstrett hode enn noen dype åndedrag med frisk og kjølig høstluft. Like hyggelig alene som sammen! Viktig: Husk refleks når du går ute i mørket.
Fremdeles stresset? Her kan du lese studentblogger Vida sine tips til stressmestring.
Inviter gode venner på middag og brettspill
Høsten er tiden for innekos, og den perfekte anledningen til en hyggelig vennekveld! Inviter gode venner til et lite avbrekk i hverdagen med en god middag og morsomme brettspill. Hva med Alias eller Ryktet Går? Eller kanskje en runde Yatzy? Middagen spleiser dere på, og ekstra hyggelig er det å lage den sammen. Tips: Ta med deg noen fargerike høstløv til borddekorasjonen! Pinterest har haugevis av idéer.

Ekstra tips! Pampasgress og eucalyptusblader er nesten like fine tørket (som på bildet), så du trenger ikke kjøpe nye blomster hver uke.
Popcorn og spenning på kino
Synk ned i det røde setet og spis en halv bøtte popcorn før reklamen er over. Ingenting er som å se en skikkelig spennende film på kino. PS 1: Husk behagelige klær. Du vil fokusere på filmen, ikke bukseknappen som borer seg mot indre organer. PS 2: Man kan gjerne dra på kino alene!
En siste innsats før desembermaten
Hvis du føler deg litt molefonken for tiden kan en tur innom nærmeste treningssenter være det du trenger. Slipp løs litt endorfiner og brått er humøret bedre. I tillegg får du lagt inn en siste innsats før julebordsesongen og reunion med alle fra hjembyen. Er ikke til å legge skjul på at man vil være den beste versjonen av seg selv når den småharry paljettkjolen skal på til nyttår.

Du kan også slå sammen dette tipset med første og ta treningsturen ute i frisk luft. Vinn-vinn!
Planlegg julegavene
Nå som jeg først har nevnt jul fortsetter jeg like så godt i det samme sporet. Desember går alltid mye fortere enn forventet, så hvorfor ikke planlegge hva som skal under treet allerede nå? Med litt bedre tid blir det gjerne litt mer økonomisk. Eller kanskje du har tid til å planlegge noe hjemmelaget? En ting er hvert fall sikkert: Julehandelen er betydelig hyggeligere når den ikke foregår heseblesende innom Oslo City med et rødglødende Mastercard i hånden.
Her kan du lese flere av mine økonomitips (som jeg ikke følger selv): Syv tips til studentøkonomien.
Kakao, ullsokker og sofakos
Hvis du leser blogger har du nok lest om dette helt siden august. Men så kommer jeg ikke utenom når jeg skal nevne noen hyggelige høstaktiviteter. Demp lyset, tenn noen deilige duftlys, på med ullsokker, start en god serie og kryp under pleddet med en stor kopp kakao. Ekstra hyggelig sammen med noen du er glad i. Dessverre er vi ikke alle så heldige. Hint hint.
Storrengjøring
Muligens ikke den første tanken som slår deg når du tenker på hyggelige aktiviteter, men finnes det egentlig noe bedre enn en nyvasket leilighet? Ta en grundig rengjøring ala bestemor før årets juleselskap. Har du eksamensperiode er vasking også en perfekt måte å prokrastinere på. Du får mindre dårlig samvittighet når du gjør noe mer nyttig enn å glane på programmer på TLC.
Her er flere tips til skippertaksstudenten.
Ring bestemor og bestefar
Eller et annet familiemedlem du ikke har snakket med på en stund. De kommer til å bli kjempeglade, du kommer til å bli kjempeglad. Det kan jeg nesten garantere. Litt omtanke og kjærlighet for familien gjør definitivt mørketiden mye lysere.
Håper dere får en nydelig høst!
Innlegget Gjør mørketiden litt lysere dukket først opp på Høyskolen Kristiania.
Gratulerer med farsdag!

Gratulerer med farsdag alle fedre og rollemodeller!
De fleste som har flyttet ut hjemmefra har vært der. Man har endelig forlatt redet og flyttet ut av gutte- eller jenterommet, og gleder seg over friheten man får. Det er ingen som spør hvor du skal så fort du setter tåa over dørstokken. Det er ingen masing eller dårlige vitser. Ofte tar man litt avstand fra de der hjemme for å utforske alt livet har å by på.
Hvor blir tiden av?
Man bør prøve og feile, og man bør bli selvstendig. Det som er så betryggende er at man kan trekke seg tilbake i de trygge armene til mor og far når ting blir tunge.
Når jeg var liten hørte jeg ofte foreldrene mine si:
Herregud som tida flyr. Den går bare fortere og fortere jo eldre man blir.
Jeg må jo innrømme at jeg nå tar meg selv i å si at jeg ikke skjønner hvor tiden blir av. Med skoleoppgaver, jobb, sammenkomster og bursdager er det lett å glemme de som har hjulpet deg til dit du er i dag. De som ikke blir sure dersom du glemmer å ringe, eller hvis du dropper å komme hjem fordi du heller vil på en kul konsert. De som gleder seg på dine vegne over at du har det bra. Du vet at de alltid er der for deg og møter deg med et smil uansett hvor lenge siden det er.
Sett pris på de som er der for deg
I dag er dagen for å huske på alle disse personene. Spesielt fedre, brødre, onkler eller andre som betyr noe for deg. Farsdagen er til for å minne oss på å sette pris på de som har ledd med oss, grått med oss og hjulpet oss uansett hva det måtte være. Denne dagen er mer enn gaver og marsipankaker. Bruk denne dagen til å gjøre noen du bryr deg om glad.
Gi faren din en ekstra klem eller snakk med han ekstra lenge på telefonen i dag. Det koster så lite, men betyr så utrolig mye.
Innlegget Gratulerer med farsdag! dukket først opp på Høyskolen Kristiania.
Prisdryss for masterstudentene
Innlegget Prisdryss for masterstudentene dukket først opp på Høyskolen Kristiania.
Internasjonalt besøk avsluttet med showcase i Sjenkestua
Innlegget Internasjonalt besøk avsluttet med showcase i Sjenkestua dukket først opp på Høyskolen Kristiania.
Min første hjemmeeksamen: helvettesuka minutt for minutt
Det er litt skremmende å si det. Det er også litt flaut.
Men det er på tide å face the facts; jeg skal ha min første eksamen siden jeg sluttet på videregående. Og det er en hjemmeeksamen.

Eksamen får frem alle følelsene i deg
Etter å ha utsatt den i tre uker, skjønte jeg at eksamen ikke gjør seg selv. Jeg ryddet kalenderen og så for meg en deilig liten eksamensuke på biblioteket.
Det viste seg å ikke bli den deilige uka jeg så for meg. Her er min monster-uke minutt for minutt:
Mandag:
07:15: Alarmen ringer og jeg hopper ut av sengen. Denne uka skal starte på best mulig vis: svett treningsøkt! Eksamens-ekspertene sier jo at trening gjør hjernen ekstra god på eksamensskriving.
10:50: Jeg har aldri vært på biblioteket på Kvadraturen før. Først går jeg inn helt feil dør i Kirkegata. På andre forsøk står jeg som en uvitende amøbe i kaffebaren i Kirkegata fortsatt på leting etter biblioteket. I resepsjonen forklarer de meg at jeg er i feil bygg. Rett og slett i helt feil gate. På tredje forsøk, i riktig gate, ser jeg skiltet til Høyskolen Kristiania. Biblioteket er funnet! (note to self: sjekk adressen på bibliotekets nettside neste gang)
11:04: Jeg setter meg i verdens mest stille lesesal og tar fram tingene mine (innser for første gang hvor mye bøker som tas ut av sekk, vannflaske som blir satt på bord og lader som blir satt i mac, bråker i stille lesesal???).
12:45: Jeg skjønner hvor sjukt mye jeg har å gjøre. Vurderer sterkt å gå på toalettet for å gråte store, våte eksamenstårer. Tørker vekk det lille våte i øyekroken. En klassevenninne har kommet for å jobbe sammen med meg og vi kan sutre sammen.
20:14: Øynene er firkantet og hjernen en rosin. Eksamensoppgaven står ikke like tom som tidligere på dagen, men det mangler fortsatt veldig mange oppgaver (og muligens livsglede). På tide å dra hjem. Middagen blir en skål havregrøt kokt på tårer.
Tirsdag
06:55: Alarmen ringer. Våkner opp med sår hals. For en dag dette skal bli.

07:20: Tar tran for en sunn eksamenshjerne.
07:52: På vei til biblioteket løper jeg innom butikken og kjøper verdens dyreste lille flaske; ingefærshot for min såre hals. Bruker femti kroner av mitt lille studentbudsjett på den lille flasken med presset ingefær.
08:20: Det er deilig stille på biblioteket og jeg er dypt inne i eksamen.

10:33: Jeg føler meg sykt god på å skrive eksamen og feirer med en klementin.
15:00: En klassevenninne kommer og skriver med meg. Vi deler frustrasjon over eksamensoppgaven, høylytte fnisejenter på biblioteket og en etterlengtet sjokomelk som satt seg fast i drikke-automaten.
21:07: Det burde ikke vært lov til å sitte over tolv timer på lesesalen. Jeg drar hjem i protest.
Onsdag
08:20: På lesesalen, med sårere hals enn i går og dyrere og sterkere ingefærshot ved siden av meg. 10:53: Pensumbøkene flyter rundt på bordet vårt. Jeg sitter med to andre klassevenninner og vi stønner i kor over kildehenvisning, drøfting og hvordan vi skal vurdere ting i lys av….?? Hva skjer med det uttrykket??
15:00: Folk mener tiden flyr når man har det gøy. Jeg mener tiden flyr når man har en stor eksamensoppgave foran seg. Stress-skriver og stress-spiser.
22:02: 14025 tegn senere og endelig deloppgave 2 ferdig!! Er for trøtt til å feire og spiser fire knekkebrød til middag.
Torsdag
06:55: Shit jeg skal levere i dag!!
14:07: Vi er så lei av eksamen at vi går fra biblioteket og inn på Louis Vuitton og sikler litt.
15:34: Siste innspurt. Skjønner ikke lenger hva jeg selv har skrevet.
19:59: Leverer den j**** eksamen. Gledeshyl!!
På fire dager og 38696 tegn senere – har eksamen gått fra null til hundre. Min konklusjon er at: Hjemmeeksamen krever overlevelsesmodus. Trening hjelper på konsentrasjonen- men etter klokka seks er hjernen like skarp som en skje. Mat og drikke fungerer på alt – sår hals blir bedre av Curamed og eksamen blir bedre av en dedikert elev. Jeg gikk fra stresset, gråtende og frustrert student til strålende fornøyd student. Nå kan de andre eksamene bare komme, jeg takler alt!
Innlegget Min første hjemmeeksamen: helvettesuka minutt for minutt dukket først opp på Høyskolen Kristiania.
Vida tester HK-coach!
Det er ikke til å stikke under en stol at vi skal oppleve mange mørketider gjennom livet. Tror nesten ikke vi slipper unna om vi flytter til sydligere land heller. Og med det kan man føle seg litt stuck i at man støter på samme spiralen hvert år, og hver høst.

«Eksamen med ljåen» er en ekstremt dårlig vits og skal bare illustrere et poeng.
For meg begynte det med studiene. Jeg kom aldri helt i gang med pensumet etter studiestart, og videre forplantet relativt destruerende holdninger seg på trening og i sosiale sammenkomster også. Da jeg minst ventet det så banket det på døra, og utenfor stod eksamenstidens første prøve, med sort kappe og ljå som en ekstremt dårlig vits.
Satt på spissen, ja. Men kan du kjenne deg igjen? Tipper det. Ekstremt irritert over at jeg «i år igjen» vanker mot å bli rammet av høstmørket, har jeg denne gangen bestemt meg for at jeg ikke søren skal falle i samme fella.
Les også: Slik studerer du i skippertak på en bedre måte!
Tapt selvdisiplin?
Jeg skal gi mørketiden nye mønstre, og har gjort noen banebrytende ting allerede. Noen av disse tingene er ikke verre enn at jeg har begynt på yoga med noen venninner, og blitt mer bevisst på mitt eget tankemønster! Sistnevnte kan du lese mer om HER.
Selvdisiplin spiller likevel den viktigste rollen, og man kan sikkert finne seg selv for dypt i spiralen til at det er noen disiplin igjen å hente. Derfor vil jeg introdusere en løsning:
Skolens sosialrådgiver og coach Tevje!

HK´s egen sosialrådgiver og coach, Tevje!
Forskjellen på Tevje og en psykolog er at Tevje ikke stiller en diagnose.
Tevje har 17 år fra psyiatrien på kappen, og er en fredfull type med god tid. Forskjellen på Tevje og en fotballcoach, er at Tevje ikke blåser i fløyte og har innestemme. Forskjellen på Tevje og en psykolog er at han verken stiller diagnose eller behandler deg, og ingen blir pasienten hans. Isteden er han en raus og hyggelig fyr med faglig tyngde, som kan være en oppløftende samtalepartner og rådgiver. Man kan sammenligne han litt med en mental trener, som hjelper deg å sortere tanker, sette ting i perspektiv og lede deg hvis du står fast.
Jeg tenker at hvis det finnes et perfekt tidspunkt for å teste en coach, så må det jo være mørketiden. Alle har utviklingspotensial, om så det er å bli flinkere til å ta pauser. Dessuten tenker jeg at å bli en bedre versjon av seg selv, egentlig handler om de små valgene. Så jeg bestilte en time HER og fikk svar innen et døgn!
Kort om coach-tilbudet:
- Gratis
- Hyggelig
- Holder til i 2. etg på campus Kvadraturen i Prinsens gate
En oppfordring til generasjon prestasjon
Kontoret til Tevje minner mest om et behagelig frirom, med sofa, drops og sjakkspill. Til han kommer både studenter som har kjærlighetssorg, og studenter som vil bli den beste versjonen av seg selv. Vi som studerer i dag er vanvittig rutinerte i å ta vare på fasadene våre, som jo hører generasjon prestasjon til. Men jeg tør nesten å vedde på at ikke alle er like rutinerte på å forstå innsiden sin. Kanskje fordi det er meningen at det ikke skal være så lett, og det er helt greit. Men vi kan gjøre noe med det! Kjenner du deg igjen bare bittelitt, så oppfordrer jeg deg til en prat hos Tevje. Eller i det minste med noen du stoler på.
// VIDA
Innlegget Vida tester HK-coach! dukket først opp på Høyskolen Kristiania.
Veien til NM for Studentbedrifter
Nå skal jeg fortelle deg litt om min opplevelse på veien fra forretningsidé til førsteplass i pitchekonkurransen. Men først, to kjappe fakta om meg:
- Navnet er Ingrid Ødegård
- Studerer Bachelor i kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling
I august møtte jeg opp på første skoledag med mange spørsmål i hodet. Jeg var spent på hva bachelorgraden jeg skulle ta ved Høyskolen Kristiania ville gi meg. Nå har det gått tre måneder siden skolestart, og jeg er i dag mange erfaringer og en gullbillett rikere.
Bratt læringskurve
I faget «å starte en ny bedrift» ble vi kastet ut i forretningsverden. Vi startet med å dele oss inn i grupper, for så å komme opp med en forretningsidé. Ideen skulle i løpet av tre måneder resultere i en solid forretningsplan.
Ordene «pitching», «differensiering» og «likviditet» var totalt ukjent for meg. Læringskurven i faget var bratt, og det var mye å sette seg inn i.
Det er ingen tvil om at jeg fikk mye ut av «learning by doing»-metoden. Etter hvert ble det lettere og lettere å knytte teorien opp til praksis.
«Pitch dag» som motivasjon
I bakhodet lå det et indre driv og motivasjon til å gjøre et grundig arbeid med forretningsplanen, slik at vi hadde muligheten til å komme videre til NM i Studentbedrift.
For å komme til NM, måtte studentbedriften vinne «Pitch dag»-konkurransen som Ungt Entreprenørskap Hordaland arrangerte i samarbeid med Høyskolen Kristiania og BI Bergen.
Vår forretningsidé
Studentbedriften vår heter «AniTrack» og består av meg, Lisa Skeie og Jon Idar Hilde. Etter mye brainstorming landet vi på ideen om å utvikle et halsbånd til hunder som kan sammenlignes med «FitBit» for mennesker.
Med halsbåndet ønsker vi å gi hundeeiere verktøyene de trenger for å forstå hundens behov og helse bedre.
Arbeidet bak pitchen
Etter at vi hadde levert forretningsplanen, var det på tide å rette fokuset fullt og helt mot pitchekonkurransen. Vi visste at vi på tre minutter skulle overbevise fem jurymedlemmer om at vår forretningsidé var solid.
Du kan ha verdens beste forretningsidé, men uten en god pitch vil ingen andre ha troen på bedriften.
Her er noen av punktene vi fokuserte på under arbeidet med pitchen:
- Minimalistisk PowerPoint med enkle illustrasjoner
- Å appellere til juryen og publikums følelser
- Et klart og tydelig språk
- Ingen manus
- Holde oss til tidsskjema
Det viktigste av alt: å vise at man har et brennende engasjement for prosjektet!
Sannhetens øyeblikk
Konkurransedagen var kommet. I det jeg gikk inn på BI campus i Bergen, steg pulsen. Jeg satte meg ned i det intime auditoriet, og Gry Sæterdal, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Hordaland, åpnet konkurransen. Nå var tiden inne for å vise hva vi hadde brukt så mye tid og energi på i løpet av høsten.
«AniTrack» var først ute, og tre minutter var borte på et blunk. Pitchen gikk som planlagt, og vi fikk i etterkant mange konstruktive tilbakemeldinger fra juryen.
Videre var det fire bedrifter fra HK som pitchet, og jeg ble så stolt av mine medstudenter. Det var gøy å se hvor mye jobb de hadde lagt ned i sine bedrifter. Det var også en studentbedrift fra BI med i konkurransen.

DeerSafe fra Høyskolen Kristiania kom på andreplass i konkurransen.
WOW! Gullbilletten ble vår!
Spenningen i rommet var stor da juryen trakk seg tilbake for å diskutere vinneren av konkurransen.
Det var jurymedlem Monica Vaksdal som skulle presentere vinneren. I det Monica sa «AniTrack» så gikk lykkebarometeret mitt opp i hundre.
Min «pitchepartner» Lisa hadde dratt på jobb før premieutdelingen, så jeg tok i mot premien for oss begge.
– Suveren innsats
Etter at konkurransen var ferdig, snek jeg meg bort til Gry fra Ungt Entreprenørskap Hordaland for å høre hva hun syntes om studentenes innsats i konkurransen.
I dag synes jeg at det har vært utrolig bra. Det var enorm innsats, det var tydelig å se at elevene virkelig har jobbet med det.
Jeg ruslet hjem med utrolig god følelse i kroppen. Next stopp: NM i mai!

Henrik Krohn Klock (f.v.), Mahmoud K. Tabari, Ellen-Cecilie Blomkvist, Ingrid Ødegård, Monica Vaksdal og Christina Sundli-Härdig
Har du en gründerspire i magen? Eller er du nysgjerrig på hva mitt studium innebærer? Les mer om Bachelor i kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling her.
Innlegget Veien til NM for Studentbedrifter dukket først opp på Høyskolen Kristiania.
Foreleser Harald Amdal fikk menneskerettspris for Tysfjord-saken
Innlegget Foreleser Harald Amdal fikk menneskerettspris for Tysfjord-saken dukket først opp på Høyskolen Kristiania.
Våre guilty pleasures!
Har vi egentlig noen guilty pleasures?
Sigrid: “What’s my guilty pleasure? The thing is, I never feel guilty about pleasures.” Det er meg. Jeg tror rett og slett jeg ikke har noen guilty pleasures. Jeg spiser ikke kaviar sammen med nugatti, eller synger i dusjen. Jeg er ikke fan av Paradise Hotel, eller hører på rare sanger fra 80-tallet. Jeg har ingen rare guilty pleasures. Likevel. Jeg elsker avokado og Pepsi max over alt på jord! Det er ingen lukt som er bedre enn nyvasket tøy med aaalt for mye tøymykner. Bladet Se og Hør er i mine øyne superteit, uinteressant og tilfører null niks til samfunnet vårt. Likevel blir jeg veldig glad hver gang et venterom har en bunke Se og Hør på bordet (ser også litt på God kveld Norge, når jeg tenker meg om…). Jeg innser vel egentlig litt at jeg har guilty pleasures, jeg tør bare ikke helt å innrømme det.

Verdens største avokado!
Vida: Jeg tenkte for meg selv at jeg faktisk ikke har en eneste guilty pleasure, da dette ble et tema på redaksjonsmøtet. Så smålig betenkt, da alle sa takk for seg, slang jeg på meg skjerfet, reiste hjem, lagde meg kveldsmat og åpnet Youtube på macen for å slappe av. Da jeg så at hele min youtubekonto, utelukkende anbefaler konspirasjonsvideoer med teksten «dette er noe for deg» må jeg kanskje krype til korset likevel. Jeg må virkelig innrømme at konspirasjonsvideoer er en mega guilty pleasure. Det er gøy å lese om konspirasjoner, se videoer som presenterer beviser, og såklart hører jeg mye på konspirasjonspodden! Jeg er en stor fan, men har ikke innrømmet det til noen da. Før nå.
Hva kan være en guilty pleasure? Hva som helst.
Victor: Om det er en ekstra sjokoladebit til matpakka eller en tur innom Mathallen på Vulkan, liker jeg litt mer enn bare en brødskive til lunsj. Når du har jobbet hardt store deler av dagen og egentlig er ganske lei, så hjelper det ikke på humøret og ha en enormt kjedelig lunsj. Derfor synes jeg det i ny og ne er deilig å smøre på med litt ekstra og kanskje ta en skikkelig stor lunsj. Det hjelper på humøret samt at du kan få en liten boost i løpet av dagen.
Steffen: Min guilty pleasure er Hotel Cæsar. Da det gikk på TV så jeg på det hver kveld, og det var det eneste programmet jeg så på fast. Har aldri vært en person som ser serier eller filmer, så at den ene serien jeg har fulgt med på er Hotel Cæsar er kanskje litt sært på grunn av at jeg er 19 år. Har forresten ALDRI sett SKAM, Paradise Hotel eller Ex On The Beach.
Tina: Min største guilty pleasure er definitivt å spille Sims. Jeg kan spille i timevis. Da snakker jeg ikke om 3-4 timer. Neida. Rekorden min er på hele 16 timer. Kanskje ikke noe jeg burde fortelle på første date, men det var den beste frihelgen min hittil i år. PS. Jeg snakker om Sims 2, fra 2004. Ordentlig nostalgi inne i bildet. Når vi først er inne på ting fra barneskolen kan jeg jo også nevne at jeg liker partysanger fra samme periode. Kjører jeg bil blir det ofte (omtrent alltid) noen gamle singstarhits som jeg synger med samme innlevelse som for 10 år siden.
Ingunn: En av mine største guilty pleasures er Twilight-filmene. Da den første filmen kom ut var jeg 12 år. Jeg ble frelst rimelig fort, og innen en måned hadde jeg lest alle bøkene og ventet på film nummer to. Jeg så alle filmene på premierene, og skaffet meg til og med merch.. Jeg er ikke like fan den dag i dag, men jeg har Twilight-maraton 1 gang i året i en alder av 22….

Ikke nok med at jeg har alle filmene, jeg har også samleboks og special edition-utgaver.
Gaute: Guilty pleasures er alltid litt vanskelig. Det handler om å like noe man egentlig synes er feil å like. King skurk one og Kjartan Lauritzen, jeg er egentlig en blues og soul-mann, men jeg digger begge de to. Men ja! Den største guilty pleasuren jeg har er nok at jeg følger en del interiørsider på Instagram. Jeg er titt og ofte innom Finn.no og kikker på leiligheter og hus rundt om i Norge, og drømmer meg bort. Jeg gir mamma mye av skylden for dette, ettersom det har blitt en greie hun presset meg til da hun ikke fikk datteren hun ønsket. Men det har absolutt blitt en koselig hobby. Jeg elsker også oppussing-TV naturligvis.
Joakim: Min guilty pleasure er å dra på menneskesafari på Facebook. Når ingen ser meg, dykker jeg dypt ned i kommentarfeltet og trykker inn på tilfeldige folks profiler. Der ser jeg på alt de har valgt å dele med resten av verden. Bilder, bursdagshilsninger, innlegg fra langt tilbake av. Jo eldre jo bedre. Om jeg blir lei, så hopper jeg videre til en ny profil. Jeg kan kose meg i timevis med å bla igjennom profiler, men det er jo en viss skam forbundet med å snike rundt og spionere på det digitale livet til fremmede.
Innlegget Våre guilty pleasures! dukket først opp på Høyskolen Kristiania.
Høstmat vol.1
Økonomisk høstmat
Det er nå høysesong for høstmat som fårikål, viltgryte og lignende, men jeg skal denne gangen holde meg til litt mer studentvennlige retter. Det finnes utallige retter som kan lages på null komma niks, og som også er økonomiske for oss studenter. Jeg har smelt sammen to alternativer som dere vil få over to innlegg.
Og den første retten er *trommevirvel*
Gresskarsuppe
En god gammeldags suppe slår aldri feil. Det fine med supper er at de kan varieres i det uendelige og de er et perfekt alternativ når du skal ha noe som både er varmende og mettende.
Jeg gikk denne gangen for en gresskarsuppe, mer konkret en suppe av butternut squash – også kalt moskusgresskar, flaskegresskar og muskatgresskar. Kjært barn har mange navn, er det ikke det man sier? Ordtak har aldri vært familiens sterkeste side, så jeg skal ikke akkurat skryte på meg noen mastergrad i dette emnet.
Tilbake til retten….

Ingredienser til suppen
Ingredienser:
- En medium butternut squash
- 2 spiseskjeer med olivenolje
- 1 boks med kokosmelk
- 1 kopp med kraft (smak etter eget ønske)
- 2 løk
- Et lite stykke fersk ingefær
- 1 rød chilli
- 1 sitron (eller lime)
- 2 fedd hvitløk
- Salt og pepper
Hvordan gjøre det?
Start med å sette ovnen på 200 grader. Deretter deler du butternut squashen i to og drar ut frøene med en skje. Hell over litt oliven olje og strø på litt salt og pepper før du setter den inn i ovnen i cirka 40 minutter. Tiden avhenger av størrelsen, så det kan være lurt å sjekke gresskaret med en gaffel fra tid til annen. Når det har fått en myk konsistens er det ferdig.
I mellomtiden kutter du løken i små biter og steker det opp i en panne på medium varme i 5-10 minutter.
Når butternut squashen er ferdig lar du den kjøle seg ned en liten stund før du drar ut «kjøttet» med en skje. Putt den og resten av ingrediensene i en blender. Hvis du syntes massen blir litt tykk kan du alltids tilsette ekstra kraft eller vann.
Til slutt gjenstår det bare å varme opp suppen, og den er klar til servering.

Og med litt ekstra pynt ble plutselig suppen insta friendly. Så nå er det bare å ta et bilde og laste det opp på sosiale medier.
Stay tuned for del 2.
Innlegget Høstmat vol.1 dukket først opp på Høyskolen Kristiania.