Det hviler mye ansvar på deg under en hjemmeeksamen. Du må sørge for å følge kriteriene for innlevering av oppgaven, skrive etter akademisk oppbygging og holde deg unna ALT annet som frister når timeplanen er fri for forelesninger! Spesielt de første gangene man har hjemmeeksamen kan disse tingene få hjertet til å slå. Så mye frihet (og ansvar) føles tross alt litt rart i en eksamenssituasjon. Uansett er ingen av oss alene i den båten. Jeg har for både min egen skyld, og din, samlet de viktigste punktene man bør unngå mens det står på. En huskeliste, om du vil!
Ikke sitér kildene feil
Vi kommer ikke unna kildene. Jeg har aldri turt å teste hva som skjer dersom jeg siterer kilder feil på eksamen, og jeg kommer aldri til å finne det ut heller. Både forelesere og medelever er fullstendig opphengt i at kildene må legges korrekt. Det er en ekte eye-opener når du begynner høyskolestudier, for reglene er mange. Skal du referere til kilden i løpende tekst gjelder rekkefølgen etternavn, årstall og sidetall. Når du skal referere til kilden i litteraturlista gjelder etternavn, fornavn, årstall, navn på boka, utgave og forlag! Pjoh. Enda verre er det med kilder fra internett.
Note to self: Ty gjerne til Wikipedia for å finne informasjon, men aldri i livet bruk wiki som kilde. Det er døden, sa en foreleser.

Kilder i løpende tekst, kilder i litteraturlista, kilder til internettartikler, bildekilder….
Sjekk reglene for kildehenvisning hos Høyskolen Kristiania HER!
Ikke oppdag for sent at du har feil pensum
Hva skal man si. Når man har pugget en ROMAN hele semesteret, forkledd i pensumomslag, går man kanskje litt på veggen. Jeg ser ikke helt hvordan jeg ikke skjønte det tidligere, men å bruke tid og penger på å kjøpe nye, riktige trykkede pensumbøker, mens du egentlig skal gjøre ditt livs verk i emnet, er helt pyton. Hva er oddsen for at akkurat min pensumbok ble feiltrykket, og hva er oddsen for at jeg faktisk har trodd den var ekte vare helt til nå. Krise.

Disclaimer: En roman om Claire som bytter identitet er ikke høyskolepensum
Ikke begynn for sent
Vær grei med deg selv og begynn på dag én. Å ha en til to uker på en eksamen virker overdrevent mye, men det er mye deiligere å ta tid til overs, enn å måtte gjøre skippertak de siste dagene! Som regel finner man ut at eksamensoppgaven blir ganske krevende jo mer man skriver, og det eneste du faktisk trenger da, er TID. God tid på eksamen er som god tid i dusjen, nesten.
Ikke reis på ferie
Dette henger litt sammen med forrige punkt. Ikke tro du har så god tid. Jeg er blant de som gang på gang tror jeg klarer eksamen på halve tiden. Derfor har jeg nå for andre gang (er det mulig) bestilt reise midt i et av semesterets viktigste hjemmeeksamener. Under denne eksamen går turen til Barcelona, og jeg gleder meg veldig. Men du kan tro jeg har angret, etter å ha presset eksamen 13 timer dagen før for å bli ferdig. Skippertakene er bare ikke riktig vei å gå. Skulle du likevel være så teit å bestille tur, kan det også hende du blir nødt til å ta en kontinuasjonseksamen. Isåfall kan du jo lese om da jeg gjorde nettopp det:-)
Er det forresten stemning for å lese om mine beste reisetips som student? Skrik ut i DMs på insta!

#Granca
Ikke glem å spise
Siste tips sier seg selv mine kjære venner. Pass på kropp og sjel, spis god mat<3
// Vida
Innlegget Hjemmeeksamen: ikke gjør dette! dukket først opp på Høyskolen Kristiania.