Hvordan man velger å bo i studietiden handler ofte om prioriteringer. Mens noen prioriterer lav leiepris fremfor alt annet, er andre mer opptatt av å bo sentralt eller å ha eget bad og kjøkken.
Vi har spurt fire av bloggerne våre om hvordan de bor. Nedenfor kan du lese svarene deres – om fordeler og ulemper ved bostedene deres. Vi håper du kan hente noen gode tips her!
Hvorfor valgte du å bo der du gjør?
Tien – Rodeløkka studentbolig: Jeg valgte å bo på Rodeløkka studenthus fordi det er veldig sentralt og rimelig i forhold til beliggenhet og boforhold. Det tar maks 15 minutter å komme seg til hvilket som helst av Westerdals campusene, og bare 20 min å gå til sentrum.
Jakob – Kringsjå studentbolig: Jeg søkte ikke på studenthybel hos Studentsamskipnaden i Oslo før etter at studiene var i gang, og da skal det mye til for å få en studenthybel. I desember ble det ferdigstilt et helt nytt bygg med studentboliger på Kringsjå, og dermed fikk jeg tilbud om å flytte inn der. Kringsjå ligger ikke akkurat sentralt, men det tar ikke mer enn et kvarter å komme seg til sentrum med T-banen.
Maren – Carl Berner: Jeg bodde på Majorstua tidligere, og ble fort glad i å bo sentralt. Derfor var nærhet til sentrum ganske viktig, i tillegg til nærhet til skolen. Her finnes både matbutikker, postkontor, grønnsakssjapper og kebabsteder med tvilsomme navn. Alt i umiddelbar nærhet. I tillegg går det buss, trikk og t-bane hit, og det er gangavstand til både skolen, Grünerløkka og sentrum.
Tina – Bislett: Det var ganske tilfeldig (og veldig flaks) at jeg endte opp på Bislett. En bekjent skulle flytte ut fra leilighet sin, samtidig som jeg nettopp hadde begynt på leilighetsjakten min. Så da fikk jeg tilbudet om å overta. Nå har jeg bodd her i 3,5 år og trives veldig godt – både i området og i leiligheten.
![]()
Tinas praktiske løsning med sovealkove!
![2018]()
Tina setter stor pris på å ha sitt helt eget kjøkken!
![2018]()
Her elsker Tina å dele tid med venner!
Hva slags kriterier hadde du til bosted?
Tien – Rodeløkka studentbolig: At det er en egen leilighet! Jeg liker å bo alene, og kunne føle at all ting er kun mitt eget ansvar. At jeg ikke trenger å bekymre meg for at jeg må vaske kjøkkenet, fordi samboeren min ønsker det rent eller omvendt. Når jeg bor alene kan jeg vaske når jeg selv føler for det.
Tina – Bislett: I starten hadde jeg nok litt overambisiøse kriterier med tanke på leiemarkedet i Oslo: Jeg skulle bo alene, og så for meg en 2-roms med beliggenhet i sentrum. Jeg skulle ha god standard, kjøkken med plass til komfyr og kjøleskap i full størrelse, spiseplass, stuekrok og helst balkong.
Jeg fikk litt av en reality check etter å ha tatt turen innom Finn.no.
Men så har ting en greie med å ordne seg. Jeg endte opp i en ett-roms med sovealkove, som utrolig nok oppfylte resten av kravene jeg i utgangspunktet hadde.
Jakob – Kringsjå studentbolig: Det viktigste for meg er å ha eget bad og eget kjøkken, og jeg vil helst ikke bo på bakkeplan. Nå bor jeg i femte etasje, noe jeg synes er akkurat passe. Etter å ha bodd utenbys en periode var jeg også opptatt av muligheten til å komme seg hjem på nattestid. I helgene går det nattbuss til Kringsjå, så da går det an å komme seg hjem etter en kveld ute.
Maren – Carl Berner: Som jeg nevner over var nærheten ganske viktig for meg. Hovedsakelig endte jeg jo opp på Carl Berner fordi det var her vi fikk leilighet, etter å ha saumfart hele Oslo på overfylte leilighets-visninger. Ellers var det viktig at stedet var passe stort, at det hadde to soverom, og at det ikke kostet mer enn vi har råd til i måneden (det gjør det egentlig, men vi får det akkurat til å gå rundt).
![]()
Stilen hjemme hos Maren er bare så hyggelig!
![2018]()
Marens kjøkken og stue!
Hva er det verste med stedet du bor?
Tien – Rodeløkka studentbolig: Bybråket! Siden jeg bor såpass sentralt – så må jeg takle bybråket. Til tider hører jeg bilalarmer og politisirener. Det er ikke alltid fred å få. I tillegg er viftene helt forferdelige, så brannalarmer går relativt ofte. Til og med jeg har utløst brannalarmen (det skjedde første uken jeg flyttet inn).
Tina – Bislett: Jeg har verken vaskemaskin eller oppvaskmaskin, noe jeg gjerne skulle hatt! Bortsett fra det er det jo selvsagt dyrt å bo alene, så det krever at jeg jobber en god del ved siden av studiene, men det er heller en prioriteringssak.
Og så er det litt irriterende at jeg ikke kan skylde på noen andre enn meg selv når det er rotete.
Maren – Carl Berner: Det verste med Carl Berner er at det er ganske mye støy der. Det er mye folk som bor her, og det er et veldig trafikkert område. Dermed er det sirener døgnet rundt, allsang på grensen til skråling og rusing av motorer å regne med. Ellers er bygget vi bor i veldig lytt, og jeg hører ofte naboer støvsuge til alle døgnets tider her.
Jakob – Kringsjå studentbolig: Det er ikke like fleksibelt å bo på Kringsjå som for eksempel på Grünerløkka eller Grønland, og man er avhengig av T-bane for å komme seg noe sted. T-banen går fire ganger i timen. Det er kanskje ikke så ofte som jeg skulle ønske, så det kan bli litt ventetid om man er uheldig og mister den.
![2018]()
Jakob hadde flaksen på sin side da han søkte om studentbolig!
![2018]()
Å ha eget kjøkken og bad var et av Jakobs boligpremisser.
Hva er det beste med stedet du bor?
Tina – Bislett: Å ha mitt eget sted, som bare er ”mitt” (i den grad det kan være det med tanke på at jeg leier). Jeg er nok litt kontrollfreak, og liker å bestemme hva slags møbler jeg vil ha for eksempel. I tillegg er jeg også veldig glad i å være vert, og da er det greit å kunne invitere gjester når jeg selv ønsker. Jeg trives også veldig godt i området. Det er sentrumsnært, med gåavstand til Bogstadveien og til sentrum hvis man ikke hopper på trikken som går hvert femte minutt.
Jakob – Kringsjå studentbolig: Det er ganske lav månedsleie hvis man sammenligner med prisnivået på privatmarkedet.
Kringsjå studentby ligger like ved Sognsvann, med naturområder og turmuligheter rett i nærheten. Det er et ganske rolig område å bo i.
T-banen er femti meter unna der jeg bor, og det ligger en matbutikk i nabobygget. I tillegg er det litt luksus å bo i et helt nytt bygg og i en hybel hvor ingen andre har bodd før meg.
Maren – Carl Berner: Det beste med Carl Berner er at jeg kan forsove meg noe helt vanvittig og fremdeles rekke skolen. Bussen og trikken går hele tiden, og det tar bare ti minutter fra dør til dør.
Tien – Rodeløkka studentbolig: At det er en egen leilighet med tykke vegger, noe som betyr at jeg kan ta med venner over når jeg vil – uten at jeg plager noen. Vi har til og med en facebook-side for å kontakte hverandre om det er noe galt, eller om det er noe vi vil selge til hverandre. Noe som er veldig hjelpsomt fordi jeg forsetter å glemme nøkkelkortet mitt.
![2018]()
Her bor Tien.
![2018]()
Tien har dekorert med personlige ting på veggene sine, slik at det blir ekstra hjemmekoselig.
![2018]()
På denne veggen har Tien hengt opp fine minner!
Hvilke bomuligheter er no-go for deg?
Jakob – Kringsjå studentbolig: Jeg har bodd i kollektiv en gang tidligere, med fire stykker som jeg ikke kjente fra før av. Det trivdes jeg ikke spesielt godt med. Det jeg liker med å bo alene er at jeg slipper å forholde meg til andres vaner og uvaner, og kan gjøre ting akkurat når det passer meg.
Tien – Rodeløkka studentbolig: Et kollektiv tror jeg ikke jeg hadde trivdes i. Jeg tror heller ikke at jeg hadde trivdes så godt om jeg måtte pendle til skolen.
Maren – Carl Berner: Jeg tror ikke jeg kunne trivdes i store kollektiv, rett og slett fordi det er for skittent og grisete for meg, lol. Det er ganske viktig for meg at det er gode rydde- og vaskerutiner, sånn at alle deler på husvasken.
Tina – Bislett: Kollektiv. Jeg trives best i mitt eget selskap, og tror jeg hadde blitt ganske sliten av å bo så nært mange andre, – spesielt hvis det ikke var noen jeg kjente fra før.
![Oslo]()
I Oslo kryr det av valgmuligheter, både når det kommer til områder å bo i og ulike boløsninger.
Vi håper du har fått noen tips til hva du bør se etter i en studentbolig – og kanskje også hva du burde unngå.
Tekst og foto av: Jakob Skjelbred,
Tina Veronika Odberg Markeseth,
Tien Hoa og Maren Olava Ask Hütt
Innlegget – Slik valgte vi studentboligen vår dukket først opp på Høyskolen Kristiania.